RADGONSKE GORICE

RADGONSKE GORICE d. o. o., Jurkovičeva ulica 5, SI-9250 Gornja Radgona, T: 00 386 2 564 85 10, E: info@radgonske-gorice.si, S: www.radgonske-gorice.si

Smo najstarejši in danes največji pridelovalec penin v Sloveniji. 

Radgonske gorice

Predvajaj video
Radgonske gorice

Radgonske gorice, d. o. o., smo najstarejši in danes največji pridelovalec penin v Sloveniji. Od tod izhaja prva prava slovenska penina, danes vsem znana pod imenom Zlata radgonska penina. Z vznemirljivim izdihom steklenice ob odprtju in živahnim brbotanjem penine tako že leta z vami in za vas ustvarjajo najlepše trenutke.

Zlata radgonska penina je najstarejša slovenska penina, ki jo v Radgonskih goricah že več kot 160 let pridelujemo po klasični metodi – z vrenjem v steklenicah. Na kvasovkah odleži najmanj 24 mesecev, za najžlahtnejše priložnosti pa pridelujemo tudi posebne penine: gre za izbore najboljših letnikov, ki so na kvasovkah zoreli celo do deset let! Eden takšnih je npr. letošnji šampion ocenjevanja Vino Slovenija 2020 – Millésime 2008.

Če v Sloveniji vprašate po najljubši penini, se bo najpogosteje slišalo: Srebrna! Pridelana je po metodi charmat s sekundarnim vrenjem v tankih iz nerjavečega jekla. Osnovno vino je pripravljeno iz več sort, tipičnih za radgonsko-kapelski vinorodni okoliš, vendar izključno iz vina ene trgatve. Srebrna radgonska penina na kvasovkah zori od šest do devet mesecev, zaradi česar nas poživlja z nekoliko lažjim okusom in izrazitejšo sadnostjo. To je najbolj priljubljena penina v Sloveniji!

V Radgonskih goricah nastaja tudi traminec, ki ga poznamo po pridevku »s črno etiketo«. Njegov vonj je intenziven in spominja na divje vrtnice, navdušuje s širokim telesom in z dolgim odhodom. Letnik 2019 je šampion ocenjevanja Vino Slovenija 2020! In ne smemo pozabiti domačina iz Radgonskih goric, ki ga vsi poznajo. Vedno nasmejan in »od sonca razvajeni« Janževec je nepogrešljiva družba pri vsakem omizju!

Če si želite ogledati celotno ponudbo, je najbolje, da obiščete Dom penine v Gornji Radgoni in si vzamete čas za sprehod po naših kleteh. V kleti Pod skalo na posebnih stojalih zorijo steklenice prestižne Zlate dame. V čarobnem prostoru boste začutili predanost, strokovnost in ljubezen do vinarstva in njegovih plodov. Steklenice tukaj vsak dan ročno obračajo in tako pričarajo edinstven okus Zlate radgonske penine. V kleti Pod rimskim kolesom hranijo dragocene letnike, ki vam jih z veseljem pokažejo. Svojevrstna klet obiskovalce osupne z vgrajenim rimskim kolesom, ki skupaj s sončno svetlobo, ki pronica skozenj, simbolizira razvoj vinogradništva in vinarstva v Radgonskih goricah. Osupljiva klet Pod slapom pa spremeni pokušino vin v nepozabno doživetje.

Strokovni partnerji